Hur svårt är det att hyra i andra hand om jag har husdjur?

Ett husdjur är en familjemedlem och inget man kan förhandla bort när man ska hyra i andra hand. Men i vår erfarenhet så kan man ofta förhandla till att en hyresvärd accepterar just din fyrbenta älskling. När man börjar söka igenom bostadsannonser så upptäcker man att det inte är så många uthyrare som faktiskt accepterar husdjur och det kan kännas frustrerande. Betyder det att man ska ge upp?  Nej, det tycker inte vi. Vi har märkt att många hyresvärdar kategoriskt har sagt nej till husdjur i sin annons men när vi frågar så noterar vi att det är mycket selektivt. Det finns hundmänniskor och sedan finns det kattmänniskor. En av våra medarbetare, tex, är besatt av sin hund och skulle lätt hyra ut sitt hus till en hundfamilj men om du börjar prata om en katt, hamster eller annat så skulle det vara tvärnej. Så....våga fråga. 

Hur ska du ta upp ditt husdjur med en hyresvärd och vad är en bra strategi?


1. Ta upp frågan innan visningen. Det är bättre att inte slösa varken er eller uthyrarens tid om det faktiskt inte är förhandlingsbart. Att komma efter att ni har kommit överens om att hyra och säga "förresten, vi har en hund" underminerar hela er relation och inte så snyggt skött.
2. Presentera ditt husdjur. Precis som det är viktigt att presentera dig och din familj, så gäller det samma för ditt husdjur. Om du har en äldre skötsam hund så är det bra attribut att nämna, kanske lite information om rasen och en bild brukar gå hem.
3. För att backa upp punkt 2, erbjud en större deposition för att hyresvärden ska känna sig trygg. Om ditt husdjur inte sliter på bostaden så ska den återbetalas. 

Vår erfarenhet, efter tusentals hyresförmedlingar, är att de flesta hyresvärdar är mer flexibla än vad man tror och att om de får en bra presentation så går det mesta att komma överens om. Självklart kan vi inte garantera att de som har sagt nej till husdjur accepterar just din fyrbenta familjemedlem men vi har sett många uthyrare vara mer öppna än vad annonsen reflekterar. Ja, din sökning för ett boende i andra hand kommer ta längre tid pga du har husdjur, det ska vi inte sticka under stolen med men du kommer hitta en värdefull match till slut med en likasinnad hyresvärd. 

Tips för att kontakta hyresvärdar

Tips för att kontakta hyresvärdar

Efter att du har köpt vår söktjänst så kan du kontakta hyresvärdar om deras bostäder. Vi har sett mer, och mindre, framgångsrika sådana meddelanden. Läs mer om vår guide till framgång. 

Strategier för att hitta bostäder att hyra i andra hand

Strategier för att hitta bostäder att hyra i andra hand

Tips för att hitta ett hem i andra hand på Sveriges utmanande marknad. Testade strategier att applicera. 

Hur Hittar Man i Hyresdjungeln?

Hur Hittar Man i Hyresdjungeln?

Enkel video om hur man bäst hittar bland annonser, kontaktar uthyrare och presenterar sig själv på bästa sätt. Enkelt, tryggt och smidigt!