Varför vill hyresvärdar hellre hyra ut till företag än privatpersoner?

Hyresmarknaden i Sverige är begränsad

Den svenska marknaden för andrahandsuthyrningar är minst sagt begränsad. Därför kan ofta de som hyr ut sina bostäder i andra hand, välja och vraka mellan hyresgäster. Hyreslagen är den samma vare sig hyresgästen är ett företag eller privatperson men de mjuka värdena kvarstår: de flesta uthyrare anser att företag är en tryggare hyresgäst.  Vår marknad är även begränsad av att det inte blir hög avkastning på att investera och hyra ut bostäder i andra hand pga skattelagar. Därför består majoriteten av andrahandsmarknaden utav bostäder som hyrs ut av privatpersoner som flyttar utomlands, provbor som sambo eller har jobb på annan ort. Pga klimatet på uthyrningsmarknaden är så begränsat så har uthyraren många att välja på som hyresgäst. Vår erfarenhet är att majoriteten av de som hyr ut sina bostäder föredrar stora och börsnoterade företag som hyresgäster. 

Vad gör man om man inte har ett företag i ryggen som skriver på hyreskontraktet?

Prata med din arbetsgivare och se om de kan skriva ett garantibrev samt ett anställningsintyg för att ge uthyraren trygghet. Du kan även se om banken kan ge en bankgaranti för din uthyrning.  Det kommer öka dina möjligheter att hitta ditt drömhem i andra hand.  

Presentation är A och O

Ok, om företaget inte skriver under eller skriver garantibrev...är det kört? Nej då, det ger bara lite mindre utbud och gör att du kanske måste vara mer flexibel när du söker bostad. Ett tips är att förbereda en PDF om dig/din familj för att framföra de mjuka värdena. Oberoende om det är företaget eller en privatperson som skriver på hyreskontraktet så kvarstår det att det är en person/familj som kommer bo i deras hem. Få fram det meddelandet så att hyresvärden tänker mer med hjärtat och värderar mjuka värden. Gör PDFen personlig så att de får en känsla för vem du/ni är som personer. 

Sätt rätt förväntningar

Det största misstaget vi har sett genom åren är när hyresgästen inte anpassar sig till marknaden och håller fast i hur det är i London, New York eller andra storstäder. Svenska hyresmarknaden är verkligen unik, något utmanande men inte omöjlig. Den som snabbt anpassar förväntningar och taktik efter vad marknaden erbjuder brukar alltid lyckas och hittar ett fint hem att hyra i andra hand. De som har det svårast är oftast hemvändande Svenskar med detta. En expat som kommer har oftast satt förväntningen att det kommer vara annorlunda eller svårt. Vårt bästa råd är att anpassa sig snabbt och att komma ihåg att hyra en bostad är inte för alltid. Det är här och nu. 

Hitta bostad att hyra under högsäsong

Hitta bostad att hyra under högsäsong

Hur hittar man en bostad att hyra i andra hand under högsäsong?  Hur blir man vald när många andra vill hyra samma objekt?

Hur Hittar Man i Hyresdjungeln?

Hur Hittar Man i Hyresdjungeln?

Enkel video om hur man bäst hittar bland annonser, kontaktar uthyrare och presenterar sig själv på bästa sätt. Enkelt, tryggt och smidigt!

Strategier för att hitta bostäder att hyra i andra hand

Strategier för att hitta bostäder att hyra i andra hand

Tips för att hitta ett hem i andra hand på Sveriges utmanande marknad. Testade strategier att applicera.