Undvik att bli lurad på hyresmarknaden

Januari och augusti har två saker gemensamt: Många väljer att skilja sig efter Julledigheten och bedrägerier florerar på hyresmarknaden. Vi har flera filter för våra annonsörer men bedragare blir tyvärr smartare och mer uppfinningsrika. Eftersom Sverige har en utmanande hyresmarknad, så räknar dessa bedragare kallt på desperata sökande och även de klokaste kan falla offer. Här är varningssignalerna att du har en bedragare på tråden:

Hyresnivån är för bra för att vara sann.

Ofta är det så de lockar in dig. Använd sunt förnuft gällande hyresnivåer. Om den genomsnittliga hyresnivån för 1 rum och kök är SEK 10.000 så är chanserna inte så stora att någon hyr sin bostad för SEK 4000 för att vara bussig. Om du behöver råd om vilka trender vi ser på hyresnivåer på marknaden, maila eller ring oss. Vi hjälper gärna till.

Hyresvärden säger att hon/han hyr ut lägenheten från ett annat land och de helt enkelt inte vill ta kostnaderna för att resa hem för att visa dig lägenheten.

En seriös hyresvärd vill träffa den som ska bo i deras hem, alternativt skicka en pålitlig vän eller familjemedlem att träffa dig. De borde även kunna hittas på LinkedIn och andra social medier. Bedragare väljer ofta väldigt generiska namn och hotmail email adresser som inte har sina namn i sig. 

De försöker invagga dig i en falsk trygghet med hjälp av en tredje part.

Till exempel att du ska betala hyra och deposition till www.rentpayment.com eller dylikt.

De vill att du betalar innan ett avtal har undertecknats.

Om du behöver hjälp med avtalet, maila oss eller ring oss. Vi erbjuder en kontraktstjänst där vi också tar en kreditupplysning på hyresvärden, ID kontroll och kontrollerar att de äger sitt boende. 

Sammanfattningsvis, det gamla uttrycket: "om det är för bra för att vara sant, så är det nog det" och "lita på din magkänsla" är bra motton att följa. Vi finns tillgängliga måndag-fredag, 9: 00 - 17: 00 för att hjälpa dig om du har frågor. En sida som är bra att kontrollera om hyresvärden är folkbokförd på adressen är 

Tips för att kontakta hyresvärdar

Tips för att kontakta hyresvärdar

Efter att du har köpt vår söktjänst så kan du kontakta hyresvärdar om deras bostäder. Vi har sett mer, och mindre, framgångsrika sådana meddelanden. Läs mer om vår guide till framgång. 

Strategier för att hitta bostäder att hyra i andra hand

Strategier för att hitta bostäder att hyra i andra hand

Tips för att hitta ett hem i andra hand på Sveriges utmanande marknad. Testade strategier att applicera. 

Olika hyresnivåer på hyresmarknaden

Olika hyresnivåer på hyresmarknaden

Varför varierar hyresnivåerna mellan olika aktörer? Residensportalens hyresnivåer för andrahands uthyrningar är oftast lägre, läs mer om varför det är så.

Hur Hittar Man i Hyresdjungeln?

Hur Hittar Man i Hyresdjungeln?

Enkel video om hur man bäst hittar bland annonser, kontaktar uthyrare och presenterar sig själv på bästa sätt. Enkelt, tryggt och smidigt!

Snitthyror för hela Sverige

Snitthyror för hela Sverige

Använd vår smidiga kalkylator för att se vad andra annonserar sina bostäder för uthyrning på Residensportalen. Du kan hitta snitthyror för Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Lund samt resten av Sverige.

Hitta bostad att hyra under högsäsong

Hitta bostad att hyra under högsäsong

Hur hittar man en bostad att hyra i andra hand under högsäsong?  Hur blir man vald när många andra vill hyra samma objekt?