Varför är det olika hyresnivåer på olika uthyrnings sajter?

Vi introducerade som första förmedlare av andrahandsuthyrningar en avgiftsmodell där man helt enkelt köper de tjänster man behöver utan att betala för tjänster som inte är relevanta.  Många aktörer har en annan modell där de agerar kontraktspart och gör påslag på hyran med 15%-30%. De skriver alltså ett kontrakt mellan sig själva och den som antingen äger bostaden eller hyr den i första hand och sedan skriver de ett hyreskontrakt med hyresgästen som sedan hyra och nyttja bostaden.

Varför står inte Residensportalen på ditt hyreskontrakt och erbjuder dig en "gratis söktjänst"?

  • Den slutliga kostnaden ligger ofta 300% – 1000% högre än om man betalar en engångssumma, beroende på hur länge man hyr och hur mycket bostaden kostar att hyra i andra hand, eller i detta fall: tredje hand.
  • Det finns klara juridiska problem när en bostadsägare hyr ut till en förmedlare under ’lagen om uthyrning av privat bostad’ och förmedlaren i sin tur måste hyra ut under de gamla reglerna i ’Jordabalkens kapitel 12’ på grund av att de driver uthyrningen som en näringsverksamhet. Som ett exempel kan nämnas att uppsägningsreglerna är annorlunda. Efter den nya hyreslagen som trädde i kraft 1 oktober 2019 så är denna modell för övrigt olaglig om bostadsformen är en hyresrätt och förmedlaren lägger på hyran. Regeringen har länge velat strypa ockerhyror som denna modell och andra typ av liknande verksamheter uppmuntrar. 2022-12-28 så kom domen från Högsta Domstolen som cementerar det vi har sagt om detta sedan vi började jobba med uthyrning. 
  • Som hyresgäst förlorar man en hel del kontroll när man inte har ett hyreskontrakt direkt med hyresvärden, det blir en bromskloss mellan dig och uthyraren. Relationen mellan hyresgäst och hyresvärd är en viktig sådan och bör inte ha en tredje part med egna intressen. 
  • Det är ju ganska uppenbart, men en hyresförmedlare som sitter på tre stolar i en förhandling; förmedlare, hyresvärd och hyresgäst, kan ju knappast vara aktsam om någon annans intressen än sina egna.
  • Hyresmarknaden får en artificiellt förhöjd hyresnivå på mellan 15% och 35%, vilket inte är fallet med engångsbetalningar eftersom det då bara tas up som en kostnad för uthyrningen.

 

Hyreslagen

Hyreslagen

Vad gäller egentligen för uthyrning av bostäder i andra hand? Hur har den nya lagen som trädde i kraft 2013 ändrat både lagen och marknaden?

Företag eller privatperson som hyresgäst?

Företag eller privatperson som hyresgäst?

Varför föredrar de flesta att hyra ut sin bostad som företagsbostad? Vad kan man göra om företaget inte skriver på hyreskontraktet?

Undvik att bli lurad på hyresmarknaden

Undvik att bli lurad på hyresmarknaden

Vad är varningssignalerna om man har råkat ut för en oseriös uthyrare? Hur kan man kontrollera att personen faktiskt har bostaden som ska hyras ut?