5 Tips för att få ett bra tillträde för din uthyrning i andra hand

Tillträdestips vid uthyrning

Tillträdestips vid uthyrning

Flyttstädning, Inventarielista, Inspektion & Skötselråd är kritiska inför överlämning inför en andrahandsuthyrning

Det är mycket att tänka på när man hyr ut sin bostad. Många detaljer ska på plats och förberedelserna är många. Vad ska man tänka på? Hur tillmötesgående ska man vara? Hur ska överlämningen till hyresgästen ske på bästa sätt?  Vår grundprincip är att du ska tänka på att överlämningen är början på er hyresvärd-hyresgäst relation. Som med allt annat så är första intrycket a och o.

 Checklista på 5 saker att tänka på inför ditt överlämnade:

  1. Är det flyttstädat? Nu sätter du tonen för hur hyresgästen ska ta hand om ditt hem.

Om du inte har städat ordentligt vid tillträdet så skickar du signalen att du accepterar att hyresgästen sköter ditt hem på samma nivå. För övrigt, så kanske inte hyresgästen godkänner flyttstädningen vilket gör att du får kalla in en dyr sista minuten lösning. Gör det rätt från början och börja er relation på bästa sätt: städat. 

  1. Har du gjort en ordentlig inventarielista för din hyresgäst att skriva på vid överlämningen? 

Är den på engelska eller svenska? Om din hyresgäst är engelsktalande så är en inventarielista på svenska inte så givande. 

  1. Har du gjort en inspektion eller anlitat en mäklare att göra en inspektion?

Om du lämnar över ditt hem utan en inspektion och inventarielista så kan du sedan inte få ersättning för slitage eller skador då bevisbördan faller på dig som uthyrare. 

  1. Har du satt ihop skötselråd och manualer för ditt hem och vitvaror?

Många skador uppstår pga hyresgästen inte visste hur de skulle ta hand om bostaden. Det vanligaste skador vi ser pga bristande instruktioner är: värmepanna, parkettgolv och bänkskivor i köket.

  1. Har du röjt trädgård och eventuell snö?

Många överlämningar sker under vinterhalvåret och det är lätt att glömma snöröjning. Ha en plan för dagen av överlämningen. Kommer det snöa? Har du någon som snabbt kan rycka ut för snöröjning. Det är ditt ansvar att hyresgästen kan flytta in sitt bohag och har en snöröjd uppfart och gångar vid överlämningen.