Ska jag hyra ut till min arbetsgivare?

Uthyrning till arbetsgivare eller eget bolag

Skatteimplikationer

På den senaste tiden har vi fått ett flertal frågor vad det är för regler som gäller vid uthyrning till sin arbetsgivare eller eget bolag. Problemet uppstår framför allt när man i god tro hyr ut sin bostad till sin arbetsgivare som är ett stort bolag och är väldigt aktiv på hyresmarknaden. Tyvärr gör inte regelverket någon skillnad från fall till fall utan alla dras över samma kam och förlorar schablonavdraget på 40 000 kr per år (2020 års nivå) som man annars får.

Detta innebär att om man då jobbar för, till exempel, Ericsson som är en aktiv hyresgäst på hyresmarknaden och har många anställda som åker ut på utlandsuppdrag, så förlorar man således en möjlig hyresgäst som skulle fungera mycket bra om man åker på utlandsuppdrag och behöver hyra ut sin bostad.

Intressekonflikt

Ditt hem och din inkomst från jobbet är troligen båda grundpelare till din ekonomi, vi rekommenderar att inte blanda ihopa dessa. Här är ett exempel vi såg för några år sedan: Familj X flyttade till New York och hyrde ut sitt hus till sin egen arbetsgivare som flyttade hit en familj från ett annat kontor som de hade i Asien. Familj X tycker detta känns toppen och tryggt tills de kommer hem och det blir en konflikt om slitage nivån under uthyrningsperioden. Nu måste den anställde i Familj X som är åter anställd i Sverige för sin arbetsgivare lösa en konflikt med sin hyresgäst som även är dennes arbetsgivare. Familjen som flyttade hit från Asien? De blev kvar i Sverige och är nu arbetskollega med sin fd hyresvärd. Lite för klibbigt eller hur? Det finns bättre konstellationer, vi avråder därför från att hyra ut till sin egen arbetsgivare. 

5 Tips att tänka på när du skriver ett andrahandskontrakt!

5 Tips att tänka på när du skriver ett andrahandskontrakt!

Vad ska man tänka på när man skriver ett uthyrningskontrakt för uthyrning i andra hand? Vad är de vanligaste misstagen efter hyreslagen ändrades för privatägda bostäder 2013?

Ska jag hyra ut till ett företag eller en privatperson?

Ska jag hyra ut till ett företag eller en privatperson?

Är hyreslagen densamma för företag och privatpersoner? Vad är fördelen med att hyra ut till företag? Bör jag vara öppen för att hyra ut till en privatperson och vad gäller i så fall? Läs mer om hur marknaden ser ut och vad du bör tänka på. 

Vem ska skriva på ett andrahandskontrakt när ett företag hyr?

Vem ska skriva på ett andrahandskontrakt när ett företag hyr?

Vem har befogenhet att skriva på ett andrahandskontrakt på ett företag? Vad händer om fel person skriver på? Det är kritiskt att veta vad som gäller när man hyr ut till ett företag så att man faktiskt har ett bindande andrahandskontrakt.