Bostadsrättsföreningen kan neka till andrahandsuthyrning av en bostadsrätt

Hyresnämndens beslut i Airbnb fallet styrker tyvärr att föreningen fortfarande har rätt att neka vissa uthyrningar av bostadsrätter i andra hand .  Trots förändringar i hyreslagen så kvarstår föreningens makt när det gäller uthyrning av din bostadsrätt. Den 1 juli 2014 så trädde en ny lag i kraft som många trodde skulle förhindra en bostadsrättsförening att neka en andrahandsuthyrning. En bostadsrättsförening har fortfarande makten att neka dig att hyra ut i andra hand. Regeringsbeslutet uppmanar dock bostadsrättsföreningar att bredda sin definition av beaktansvärda skäl för en uthyrning såsom studier eller jobb på annan ort eller att samboprova

Beslutet gällande Airbnb, som först rapporterades av Fastighetstidningen, kommer efter den första prövningen i hyresnämnden gällande andrahandsuthyrning via Airbnb. Beskedet menar att uthyrning via Airbnb inte har stöd i Bostadsrättslagen. Uthyrning via den amerikanska tjänsten är "mer att likna vid hotellverksamhet av kommersiell natur", skriver hyresnämnden. Prövningen gäller en lägenhet på Södermalm som ägaren velat hyra ut till flera successiva uthyrningar till turister, via Airbnb.

Tyvärr så är det så att föreningen har rätt att neka din uthyrning.

Självklart kan du ta ärendet till hyresnämnden och överklaga. Vi hoppas att beslutet gällande Airbnb ej är prejudicerande för traditionella förmedlingar utan mer är en markering mot denna typ av hotellverksamhet dock så har vi under senare månader sett liknande beslut i hyresnämnden för icke Airbnb uthyrningar så problematiken kvarstår. 

Uppdatering 2023-09-22
Vi har granskat ett antal fall som Hyresnämnden har tittat på när det gäller föreningar som har nekat lov till uthyrning i andra hand de senaste 3 åren. Vi blev förvånade att hyresnämnden faktiskt varit ganska tuffa mot uthyraren. Ett par fall rörde uthyrning för personer som ägde bostadsrätter som hade arbete på annan ort samt studerade på annan ort. Hyresnämnden ansåg att 2 år räckte med uthyrning och sedan gav de inte lov för längre tid. Tyvärr så tror vi att den ökade uthyrningen i så kallad hotellverksamhet, Airbnb, samt andra aktörer som hyr din bostad och hyr den vidare har givit många föreningar kallar fötter när det gäller andrahandsuthyrning överlag. Media har skrivit mycket om uthyrningar som slutat med bordellverksamhet och förstörda hem genom den typ av förmedling. Tråkigt tycker vi då det bromsar marknaden för de uthyrningar som faktiskt är positiva för både uthyraren och den bostadssökande. 

Hyreslagen

Hyreslagen

Vad gäller egentligen för uthyrning av bostäder i andra hand? Hur har den nya lagen som trädde i kraft 2013 ändrat både lagen och marknaden?

Tips om hur du skapar bästa annonsen för din uthyrning!

Tips om hur du skapar bästa annonsen för din uthyrning!

Skapa en annons på mindre än 1 minut med vårt verktyg. Få en proffsig annons helt kostnadsfritt. Läs mer om våra tips på hur du skapar den bästa annonsen för uthyrning i andra hand!

Hemförsäkring när du hyr ut din bostad

Hemförsäkring när du hyr ut din bostad

Vad ska man göra med sin hemförsäkring när man hyr ut sin bostad i andra hand? Behöver man teckna en tilläggsförsäkring? Vad händer med reseförsäkringen som är kopplad till hemförsäkringen?

Varför hyr inte vi din bostad som många andra förmedlare?

Varför hyr inte vi din bostad som många andra förmedlare?

Många förmedlare hyr din bostad och lämnar "garantier". Vi ser klara juridiska och etiska problem med en sådan modell. Läs mer om varför vi jobbar på ett enklare och mer transparent sätt. 

Hur mycket måste jag städa innan en visning?

Hur mycket måste jag städa innan en visning?

Hur mycket förberedelser krävs för att hyra ut sitt hem i andra hand? Vi har sammanställt en lista på viktigaste punkter att tänka på innan hyresgästen kommer och knackar på dörren. 

Beskattning på uthyrning av bostad  i andra hand

Beskattning på uthyrning av bostad i andra hand

Hur beskattas man när man hyr ut en bostad i andra hand? Det varierar en del beroende på omständigheterna runt din uthyrning. Vi har samlat de vanligaste frågorna runt beskattning av uthyrning.