Hemförsäkring när man hyr ut

När man hyr ut i andra hand så dyker det upp frågor om vad som gäller med hemförsäkringen. Det viktigaste att veta är att oavsett om du bor i ditt hem själv eller hyr ut det så måste du som fastighetsägare alltid försäkra ditt hus eller bostadsrätt. Däremot kan din hemförsäkring påverkas av din uthyrning.  Vi rekommenderar att man tar kontakt med försäkringsbolaget och kontrollerar att hemförsäkringen är fullgod.

Behöver jag tillägg i hemförsäkringen när jag hyr ut i andra hand?

När vi ringde runt sommaren 2016 för att se om det hade skett några förändringar hos försäkringsbolagen så fick vi följande information när vi ställde frågan "jag har en villaförsäkring och ska hyra ut den i andra hand, antingen till ett företag eller en privatperson. Behöver jag göra några tillägg i min försäkring?":

1. IF Försäkringar: IF gör ett påslag i din Premie med 50% om du hyr ut till företag och självrisken går upp till SEK 5.000 och ett påslag på 20% om du hyr ut till en privatperson.

2. Trygg Hansa. Trygg Hansa gör inga påslag på en vanlig hemförsäkring när man hyr ut i andra hand.

3. Länsförsäkringar. Länsförsäkringar gör inga påslag på en vanlig hemförsäkring när man hyr ut i andra hand.

Självklart ska du alltid kontakta ditt försäkringsbolag och se vad som gäller i just ditt fall. Vissa hyresmäklare säljer även försäkringar som täcker din uthyrning, det är inte nödvändigt och kan jämföras med en dyr försäkring på Elgiganten när du köper en ny dator. Din hemförsäkring som du måste behålla, täcker exakt samma saker. 

Vad händer med reseförsäkringen när jag hyr ut i andra hand?

En hemförsäkring täcker en hel del saker, beroende på vilken plan ni har valt. De flesta har en hemförsäkring som täcker själva fastigheten och sedan ett tillägg som skyddar person/reseförsäkring. Som försäkringstagare så följer person/reseskyddet med dig även när du inte bor i fastigheten som du försäkrar, om du har det försäkringstillägget så klart. Det gäller trots om du inte är folkbokförd på adressen. Dock så täcker det tillägget ej dina anhöriga om de ej är folkbokförda på adressen som är försäkrad. 

 

Trygghetsförsäkringar när du hyr ut i andra hand?

Trygghetsförsäkringar när du hyr ut i andra hand?

Finns det ett värde att teckna en "trygghetsförsäkring" från en hyresförmedlare? Vad täcker den egentligen? Eller är det som att köpa en dyr "garanti" som när man köper en ny TV som hemförsäkringen redan täcker?

Inspektion av bostad vid uthyrning

Inspektion av bostad vid uthyrning

Varför är skriftliga inspektioner kritiska när du hyr ut din bostad? Vad händer om det blir en skada och man inte har ett inspektionsprotokoll? Hur ska protokollet skrivas på för att vara giltigt?

Hur gör man sin egen inflyttsinspektion?

Hur gör man sin egen inflyttsinspektion?

Steg för steg guide om hur du förbereder din egen inflyttsinspektion när du hyr ut! Tips om hur en inspektion ska dokumenteras och hur viktigt det är att göra saker i rätt ordning.