Ska jag hyra ut till ett företag eller en privatperson?

Många tror att det är olika lagar som gäller om man hyr ut till ett företag vs. en privatperson. Det borde vara det, men faktum är att hyreslagen är densamma vare sig man hyr ut till ett företag eller en privatperson. Det som påverkar hyreslagen är faktiskt om du betraktas som en privat uthyrare eller som en näringsidkare samt om du hyr ut en privatägd bostad eller en hyresrätt.

Varför bör jag vara öppen för att hyra ut till en privatperson?

Många företag skriver inte längre på avtalen för sina anställda. Det är en utveckling som vi har noterat de senaste 5-7 åren. Svenska hyresmarknaden är väldigt unik och företag sätter sina mobility policies globalt och inte för den svenska marknaden. Därför så kommer många Expatriater med mycket stöd från sin arbetsgivare med sin flytt och är betalningsstarka men måste stå på avtalet som privatpersoner. Dessa individer finns hos oss och kan söka din bostad om du har klickat i ”alla” som alternativ i din uthyrningsannons. Tänk även på att hos oss är det alltid du som bestämmer vem du hyr ut till så även om du har klickat i ”alla” så kan du alltid tacka nej om det inte känns rätt. Men om du enbart klickat i ”företag” så kan de ej kontakta dig.

Är det inte tryggare att hyra ut till ett företag?

I vissa fall, absolut, men det handlar mer om mjuka värden. Det är klart att när ett företag som flyttar på mycket personal till Sverige och är vana hyresgäster hyr din bostad att det är smidigare och känns tryggare. Den vanligaste profilbilden på företag som kontaktar dig om ditt hem via oss är ett större, oftast börsnoterat, företag som flyttar personal i volym till Sverige och där vi har jobbat med deras representant på relocationbolag eller på personalavdelningarna i många år. Det finns definitivt ett värde att ha långa relationer och vi har partners och företag som vi jobbat med sedan 2003. Det värdet förlängs till dig som uthyrare på Residensportalen.

Hyreslagen

Hyreslagen

Vad gäller egentligen för uthyrning av bostäder i andra hand? Hur har den nya lagen som trädde i kraft 2013 ändrat både lagen och marknaden?

Vem ska skriva på ett andrahandskontrakt när ett företag hyr?

Vem ska skriva på ett andrahandskontrakt när ett företag hyr?

Vem har befogenhet att skriva på ett andrahandskontrakt på ett företag? Vad händer om fel person skriver på? Det är kritiskt att veta vad som gäller när man hyr ut till ett företag så att man faktiskt har ett bindande andrahandskontrakt.

Beskattning på uthyrning av bostad  i andra hand

Beskattning på uthyrning av bostad i andra hand

Hur beskattas man när man hyr ut en bostad i andra hand? Det varierar en del beroende på omständigheterna runt din uthyrning. Vi har samlat de vanligaste frågorna runt beskattning av uthyrning.