Hyresstatistik & Trender för Stor-Stockholm 2019

Vi räknade ut snittpriser på hyresnivåer på privatägda bostäder under 2018-2019 i Stockholms innerstad. Snittpriserna är en median av alla förmedlade lägenheter i innerstan av Residensportalen under 2018-19. Vad påverkar snittpriser för företagsförmedlingar? Det finns en del olika faktorer som spelar in som till exempel om ett större företag totalt ändrar sina mobility processer och paket för sina anställda. Vi har sett ett shift inom bolagen från att ge sina anställda stora expat paket med stort utrymme över sina budgets för hyresbetalningar till att inte hjälpa sina anställda alls. Under 2019 så har vi noterat att de "budgets" som företagen ger sina anställda är detsamma som vi såg under 2012-13 och i vissa fall har sjunkit något. När ett större svenskt företag som traditionellt flyttar in och ut väldigt mycket personal får problem och skär ner så skapar det en inbalans på marknaden så klart och utbud och efterfrågan kan förändras. Andra faktorer som en stark eller svag försäljningsmarknad kan också påverka företagsmarknaden. När vi har en stark försäljningsmarknad så finns det färre objekt på uthyrningsmarknaden och då stiger hyrorna. Samt när försäljningsmarknaden sviktar eller har en period då säljare och köpare inte har samma förväntningar, så sjunker hyresnivåer pga ett ökat utbud. 

Snitthyror på olika storlekar objekt: 

2 rum och kök (möblerat): 15.874 kr/månad

3 rum och kök: 21.084 kr/månad

4 rum och kök: 26.037 kr/månad

5 rum och kök: 30.023 kr/månad

Medianpriserna är i linje med de hyresnivåer som företagen ger sina anställda i budgets när de hjälper anställda att hyra ett boende. Vi ser även att många företag inte skriver på avtalen längre vilket har resulterat i att många uthyrare har en större flexibilitet med att hyra ut till vissa privatpersoner som kommer från de stora bolagen. 

Hyreskalkylator

Hyreskalkylatorn

Sök fram det område du vill beräkna hyran för och välj antal rum för att räkna ut en snitthyra.Snitthyra: {{stats.averageRent.toLocaleString()}} kr / månad