Ska jag hyra ut min bostad istället för att sälja?

När en försäljningsmarknad svackar eller det blir snack om en bostadsbubbla så är vi på uthyrningsmarknaden snabbt varse. Hösten 2008 var första gången vi på Residensportalen upplevde att utbudet på uthyrningsmarknaden ökade markant på grund av att säljare och köpare inte kunde mötas. Nu, under Covid-19 så ser vi tyvärr samma trend och vi upplever att försäljningsmarknaden har stannat upp. Vi börjar att se samma volym av bostäder som kommer till oss för uthyrning som vi såg 2008. Det positiva med att vi har varit verksamma i så många år är att vi besitter erfarenhet som är värdefull i situationer som dessa. Med vårt facit i hand så ska ni som inte kan sälja er bostad och vill hyra ut tänka på följande:

  1. Prata med banken DIREKT
    Även fast ni inte vill sälja till det priset som marknaden erbjuder så kanske banken tänker annorlunda. Vi hade många uthyrare som drog tillbaka sina bostäder från försäljningsmarknaden, la ut annons för uthyrning, hittade en bra hyresgäst men fick sedan NEJ från banken för att hyra ut sin gamla bostad. Kontrollera med banken att era lån för den nya bostaden inte påverkas om ni inte löser kapital från den befintliga. Vi såg att SHB & SEB var striktast med det förra gången och att Swedbank var mest liberal. Banken har även rätt att neka att du hyr ut din bostad om den är högt belånad. 

  2. Sätt rätt hyresnivå
    2008-2009 såg vi många som la ut sin bostad för uthyrning till ett pris som de ansåg att de borde ha fått om de sålde. Med andra ord så tog de samma position på uthyrningsmarknaden som den som inte gav utdelning på försäljningsmarknaden. Tyvärr drabbas många när en försäljningsmarknad avtar. Du sitter inte ensam i båten. Det kan kännas skönt men det betyder också att andra också kommer att hyra ut sina bostäder. Det blir mer konkurrens på marknaden så det blir ännu viktigare att ligga på rätt hyresnivå.  Färsk statistik på uthyrda objekt i Stockholm.

  3. Ta ett beslut
    När ni har pratat med banken och fått grönt ljus för en uthyrning, dra tillbaka objektet från försäljningsmarknaden. Många bostadssökande från företagen har en agent som sitter och bevakar Hemnet och de vill inte sätta sin kund i ett osäkert objekt. Syns din bostad fortfarande på Hemnet eller andra sajter så är de benägna att välja en annan bostad till sin kund. Prata med din försäljningsmäklare, fråga om du kan få använda de fina bilderna som de tog för din uthyrningsannons. Gissningsvis så kommer du återkoppla till den mäklaren igen när det blir dags att sälja. 

Goda nyheter. De som hyrde ut när det skakade sist kom ut som vinnare i det långa loppet. De hyrde ut under 2-3 år och fick en kontinuerlig intäkt på sin investering och sedan sålde de när marknaden för försäljning kom igång igen. Vissa fick blodad tand och behöll sina bostäder och fortsatte att hyra ut eftersom det på lång sikt blev gynnsamt. Hör gärna av er om ni vill har råd eller har funderingar. Vår erfarenhet sedan 2003 på uthyrningsmarknaden är vi stolta över och vi delar gärna med oss av den.