Inspektion inför uthyrning av bostad

Hur viktigt kan är det att göra en inspektion innan hyresgästen flyttar in?

Det är kritiskt. Som uthyrare så är det för din del som en inspektion ska upprättas.  Inspektionen ska vara detaljerad och notera småmärken som redan finns för att ge en gedigen bild på skicket vid tillträdet.

Vad händer om ingen inspektion upprättas?

Bevisbördan ligger på dig som uthyrare.  Finns ingen signerad inspektion från tillträdet, så kan du inte få en krona i ersättning eftersom det inte är tydligt hur skicket var innan hyresgästen flyttade in. Om det inte går att påvisa att skadan gjordes av hyresgästen så är det mycket svårt att få ersättning om det blir en tvist.

Räcker det inte med bilder? Bilder är lätta att manipulera i Photoshop och andra program och har därmed inte samma vikt som en skriftlig inspektion.  Av den anledningen så är det praxis att inspektioner är skriftligt utförda och bilder kan vara ett komplement. Tyvärr har våra lagar inte hunnit vår tekniska utveckling. 

Vi har utfört inspektioner sedan 2003 och vet vad som är viktigt att dokumentera och framförallt hur det ska dokumenteras. Om du behöver hjälp och bor i Stor-Stockholm så hjälper vi dig gärna! För att inspektionen sedan ska vara juridiskt bindande så ska den gås igenom på plats och signeras av båda parter. Inspektionen ska göras senast 1 dygn innan tillträdet och EFTER att flyttstädningen är klar. 

Vad ingår i ett möblerat boende är jag hyr ut i andra hand?

Vad ingår i ett möblerat boende är jag hyr ut i andra hand?

Vad förväntas, inventariemässigt, av ett möblerat boende när man hyr ut i andra hand? Vad ska ingå?

5 Tips att tänka på när du skriver ett andrahandskontrakt!

5 Tips att tänka på när du skriver ett andrahandskontrakt!

Vad ska man tänka på när man skriver ett uthyrningskontrakt för uthyrning i andra hand? Vad är de vanligaste misstagen efter hyreslagen ändrades för privatägda bostäder 2013?

Hemförsäkring när du hyr ut din bostad

Hemförsäkring när du hyr ut din bostad

Vad ska man göra med sin hemförsäkring när man hyr ut sin bostad i andra hand? Behöver man teckna en tilläggsförsäkring? Vad händer med reseförsäkringen som är kopplad till hemförsäkringen?

Trygghetsförsäkringar när du hyr ut i andra hand?

Trygghetsförsäkringar när du hyr ut i andra hand?

Finns det ett värde att teckna en "trygghetsförsäkring" från en hyresförmedlare? Vad täcker den egentligen? Eller är det som att köpa en dyr "garanti" som när man köper en ny TV som hemförsäkringen redan täcker?

Hur bedömer man vad som är onormalt slitage?

Hur bedömer man vad som är onormalt slitage?

 När en hyresgäst flyttar ut så blir det ofta diskussioner om vad som är normalt och vad som är onormalt slitage. Läs vår guide om vad som är normalt vs onormalt slitage efter en andrahandsuthyrning.

Måste jag få lov av bostadrätts föreningen att hyra ut?

Måste jag få lov av bostadrätts föreningen att hyra ut?


Bostadrättsföreningen måste fortfarande tillfrågas och kan neka din uthyrning i andra hand om de inser att du har ett gott skäl. Läs mer om vad som hände efter lagändringen 2014.