Inspection reports

Hur gör man en inspektion?

Hur gör man en
inspektion inför uthyrning?

Vad ska man tänka på när man gör sin egen inspektion inför uthyrning?

1. Stressa inte! Ansvaret ligger på dig som uthyrare att inspektionen blir rätt och ordentlig. Vi har sett många tillträden bli fel pga hyresgästen stressade fram ett datum för tillträde som inte fungerade för planeringen eller att hyresvärden var tidsoptimist under kontraktsprocessen. Om du tror att huset är tomt och flyttstädat per ett visst datum, lägg på 2-3 dagar och sätt ditt tillträde per det datumet. Hyran du får in på 2-3 dagar är inte värt det för att inte få ett bra underlag på plats. 

2. Gör saker i rätt ordning!  Läs ovan igen, en inspektion ska inte göras innan eller under en flyttstädning. När vi gör inspektioner så vill vi få tillgång till objektet som hyrs ut senast dagen innan tillträde och EFTER att flyttstädningen är klar. Det finns inget svårare för en inspektör än att navigera runt en städpatrull samt bedöma om något är en skada eller smuts som sedan försvinner på en vägg tex. Låt aldrig en hyresgäst flytta in innan inspektionen är undertecknad. Ge inte heller nycklar innan dess.

3. Dokumentera på rätt sätt! Många tror att det räcker med att fota sin bostad för uthyrning samt inventarier och eventuell trädgård och sedan arkivera detta.  Det krävs mer än så tyvärr. En inspektion ska vara skriftlig och sedan kan man komplettera med foton. För att den ska vara giltig så ska hyresgästen även gå igenom inspektionen på plats och signera och datera inflyttsinspektionen. Båda parter ska sedan ha en kopia.

Vi har utfört inspektioner av bostäder sedan 2003. I nästan alla fall så ser hyresgästen och hyresvärden inte på samma sätt när det gäller skicket på bostaden när det är dags för hyresperioden att avslutas. Därför är det så viktigt att ha en ordentlig inspektion som underlag, det gör det mycket lättare att sedan komma överens om eventuellt slitage. En ordentlig inspektion för ett medelstort hus tar 5-7 timmar inklusive administration och 2-5 timmar för en lägenhet beroende på storlek. 

Här kan du läsa mer om varför inspektionen är viktig för dig som hyresvärd