Ansvaret ligger på dig som uthyrare att inspektionen blir rätt och ordentlig. Vi har sett många tillträden bli fel pga hyresgästen stressade fram ett datum för tillträde som inte fungerade för planeringen eller att hyresvärden var tidsoptimist under kontraktsprocessen. Om du tror att huset är tomt och flyttstädat per ett visst datum, lägg på 2-3 dagar och sätt ditt tillträde per det datumet. Hyran du får in på 2-3 dagar är inte värt det för att inte få ett bra underlag på plats.
Läs ovan igen, en inspektion ska inte göras innan eller under en flyttstädning. När vi gör inspektioner så vill vi få tillgång till objektet som hyrs ut senast dagen innan tillträde och EFTER att flyttstädningen är klar. Det finns inget svårare för en inspektör än att navigera runt en städpatrull samt bedöma om något är en skada eller smuts som sedan försvinner på en vägg tex. Låt aldrig en hyresgäst flytta in innan inspektionen är undertecknad. Ge inte heller nycklar innan dess.
Många tror att det räcker med att fota sin bostad för uthyrning samt inventarier och eventuell trädgård och sedan arkivera detta. Det krävs mer än så tyvärr. En inspektion ska vara skriftlig och sedan kan man komplettera med foton. För att den ska vara giltig så ska hyresgästen även gå igenom inspektionen på plats och signera och datera inflyttsinspektionen. Båda parter ska sedan ha en kopia.
Vi har utfört inspektioner av bostäder sedan 2003. I nästan alla fall så ser hyresgästen och hyresvärden inte på samma sätt när det gäller skicket på bostaden när det är dags för hyresperioden att avslutas. Därför är det så viktigt att ha en ordentlig inspektion som underlag, det gör det mycket lättare att sedan komma överens om eventuellt slitage. En ordentlig inspektion för ett medelstort hus tar 5-7 timmar inklusive administration och 2-5 timmar för en lägenhet beroende på storlek.
När en hyresgäst flyttar ut så blir det ofta diskussioner om vad som är normalt och vad som är onormalt slitage. Läs vår guide om vad som är normalt vs onormalt slitage efter en andrahandsuthyrning.
Vad ska man göra med sin hemförsäkring när man hyr ut sin bostad i andra hand? Behöver man teckna en tilläggsförsäkring? Vad händer med reseförsäkringen som är kopplad till hemförsäkringen?
Finns det ett värde att teckna en "trygghetsförsäkring" från en hyresförmedlare? Vad täcker den egentligen? Eller är det som att köpa en dyr "garanti" som när man köper en ny TV som hemförsäkringen redan täcker?
Varför är skriftliga inspektioner kritiska när du hyr ut din bostad? Vad händer om det blir en skada och man inte har ett inspektionsprotokoll? Hur ska protokollet skrivas på för att vara giltigt?
Hur beskattas man när man hyr ut en bostad i andra hand? Det varierar en del beroende på omständigheterna runt din uthyrning. Vi har samlat de vanligaste frågorna runt beskattning av uthyrning.
Vad gäller egentligen för uthyrning av bostäder i andra hand? Hur har den nya lagen som trädde i kraft 2013 ändrat både lagen och marknaden?