Bästa inventarielistan för uthyrning i andra hand?

En inventarielista är en viktig del av din uthyrning och kritisk om du ska kunna få ersättning om något blir förstört. Den hjälper dig att undvika eventuell tvist mellan dig och din hyresgäst.


Här kommer våra tips om hur du skapar en inventarielista:

  • Börja tidigt. Det kan ta sin tid och lätt att bli en sämre lista om du är stressad och pressad precis innan tillträdet.
  • Det är viktigt att det är ett skriftligt dokument. Många tror tyvärr att en video eller bilder räcker och är juridiskt bindande. Självklart går det utmärkt att komplettera med bilder men det är det skriftliga dokumentet som kommer skydda dig om du hamnar i en tvist.
  • Jobba systematiskt när du sätter ihop inventarielistan. Börja med ett rum och dela rummet i olika underkategorier som: vitvaror, möbel, bestick mm.
  • Skriv ner skicket av inventarier i inventarielistan och komplettera med bilder.
  • Glöm inte utomhusmöbler och trädgårdsredskap om du bor i en villa.
  • Om du är orolig för specifika inventarier kan det vara en bra ide att ta bort dem eller byta ut dem mot billigare saker. Det är enkelt att köpa nya Ikea muggar men svårare att ersätta mormors kaffekoppar från 1930.
  • Sist och inte minst: se till att din hyresgäst signerar inventarielistan. Utan en signatur så har du inte ett juridiskt bindande dokument!

 

Glöm inte skriftliga instruktioner till hyresgäster. Du kan köpa våra instruktionsmallar:

Hur mycket måste jag städa innan en visning?

Hur mycket måste jag städa innan en visning?

Hur mycket förberedelser krävs för att hyra ut sitt hem i andra hand? Vi har sammanställt en lista på viktigaste punkter att tänka på innan hyresgästen kommer och knackar på dörren. 

Varför hyr inte vi din bostad som många andra förmedlare?

Varför hyr inte vi din bostad som många andra förmedlare?

Många förmedlare hyr din bostad och lämnar "garantier". Vi ser klara juridiska och etiska problem med en sådan modell. Läs mer om varför vi jobbar på ett enklare och mer transparent sätt. 

Tips om hur du skapar bästa annonsen för din uthyrning!

Tips om hur du skapar bästa annonsen för din uthyrning!

Skapa en annons på mindre än 1 minut med vårt verktyg. Få en proffsig annons helt kostnadsfritt. Läs mer om våra tips på hur du skapar den bästa annonsen för uthyrning i andra hand!