Hur mycket ska man städa sitt hem när man hyr ut?

Hur mycket ska man städa innan en visning för en andrahandshyresgäst? När vi fick den frågan för 10 år sedan så svaret enklare men de som tittar idag förväntar sig ett mer städat och stylat hem och har svårt att bortse från stökiga miljöer när de ska välja ett hem att hyra i andra hand. Marie Kondo har också skapat ett städhets som till och med vissa av oss på Team Residensportalen har fallit för. 

Behöver hemmet vara perfekt och #konmarid till 100%? Nej, men vissa saker är viktigare än andra när de som tittar kommer knackande på dörren.  Här är en lista på de viktigaste sakerna att tänka på innan en visning:

1. Dra undan gardiner, rullgardiner och tänd alla lampor
2. Bädda sängar
3. Släng använda blöjor, rensa kläder från golvet (japp, denna lista är skapad av situationer vi stött på under visningar)
4. Vik och lägg undan tvätthögarna
5. Fäll ner toalettlock
6. Tänk på att många vill se förvaring så ordning i garderober är uppskattat
7. Plocka undan frukosten och disk från köket
8. Rensa undan om ni har ett överflöd av prydnadssaker som många foton som står framme, etc. 
9. Ni behöver inte anlita städhjälp men dammsug så att det inte ligger dammråttor på golvet
10. Tänk på dofter. Har ni en tonåring hemma vars rum har en härlig "gympakläder från 2012" odör? Kör en ozonmaskin i rummet eller ett doftljus som är diskret

Självklart ska det inte kännas överväldigande att förbereda sitt hem inför en hyresvisning men småfix kan göra en enorm skillnad för hur snabbt du får en hyresgäst, hur många du har att välja på samt vad du får i hyresnivå. Eftersom din uthyrning innebär att du faktiskt ska flytta, ta tillfället i akt och kombinera städning och organisation inför visningar med att förbereda dina flyttbestyr!  Om du behöver inspiration, titta på Marie Kondo och hennes tips.