Vem tar hand om trädgården under en uthyrning?

För vissa är trädgården en hobby och för andra inte alls men vad gäller när man hyr ut? Kan man kräva att hyresgästen ska trimma häcken med snöre precision? 

Vad ska hyresgästen sköta?

 • Klippa gräset
 • Kratta löv 
 • Rensa rabatterna från ogräs 
 • Vattna blommor och gräs
 • Ta bort och kassera frukt från fruktträd
 • Skotta snö 
 • Sand/ta bort is från gångvägar 

Om det finns pool eller jacuzzi som hyresgästerna ska använda är de ansvariga för underhåll (om inget annat har avtalats)

Vad är fortfarande ditt ansvar?

 • Trimma buskar och fruktträd
 • Trimma häckar
 • Ta bort/fälla träd vid behov
 • Rengöring av avloppsrör
 • Landskapsarkitektur
 • Underhålla utmanande installationer – djupa sluttningar, dammar och komplexa fontäner/vattensystem
 • Underhåll av pool/jacuzzi om de inte används av hyresgästerna 

Våra rekommendationer baserat på mjuka värden och erfarenhet sedan 2003?

Om trädgården är din pärla och du har lagt många somrar och mycket pengar på att få det fint så ta mer ansvar för trädgården än vad du per hyreslag är skyldig att göra. Det vi sett genom åren att flest hyresvärdar blir besvikna över är trädgården när det kommer hem. Vårt råd är att ta in offerter på trädgårdstjänster lokalt innan ni flyttar och sätter ett schema för underhåll under tiden ni är borta. Visst, det kanske kostar lite extra men sannolikheten att ni hittar en hyresgäst som gör mer än vad som krävs i trädgården är tyvärr liten. 

Vi gillar även Trello som planeringsverktyg. Bra och lättanvänt verktyg där både din leverantör, du och din hyresgäst kan ha inblick i vad som händer i trädgården och när.

Våra skötselmallar är även ett bra komplement, glöm inte att det du inte skriftligt instruerar om får undertecknat på blir svårt att få ersättning för om det inte skötes!

5 Tips att tänka på när du skriver ett andrahandskontrakt!

5 Tips att tänka på när du skriver ett andrahandskontrakt!

Vad ska man tänka på när man skriver ett uthyrningskontrakt för uthyrning i andra hand? Vad är de vanligaste misstagen efter hyreslagen ändrades för privatägda bostäder 2013?

Ska jag hyra ut till ett företag eller en privatperson?

Ska jag hyra ut till ett företag eller en privatperson?

Är hyreslagen densamma för företag och privatpersoner? Vad är fördelen med att hyra ut till företag? Bör jag vara öppen för att hyra ut till en privatperson och vad gäller i så fall? Läs mer om hur marknaden ser ut och vad du bör tänka på. 

Vem ska skriva på ett andrahandskontrakt när ett företag hyr?

Vem ska skriva på ett andrahandskontrakt när ett företag hyr?

Vem har befogenhet att skriva på ett andrahandskontrakt på ett företag? Vad händer om fel person skriver på? Det är kritiskt att veta vad som gäller när man hyr ut till ett företag så att man faktiskt har ett bindande andrahandskontrakt.

Hur gör man sin egen inflyttsinspektion?

Hur gör man sin egen inflyttsinspektion?

Steg för steg guide om hur du förbereder din egen inflyttsinspektion när du hyr ut! Tips om hur en inspektion ska dokumenteras och hur viktigt det är att göra saker i rätt ordning.  

3 Viktigaste delarna av en andrahands uthyrning

3 Viktigaste delarna av en andrahands uthyrning

Vad är de viktigaste sakerna man ska tänka på från ett juridiskt perspektiv när man hyr ut i andra hand?

5 Saker att tänka på inför tillträdet

5 Saker att tänka på inför tillträdet

Vad ska man tänka på innan man lämnar över sitt hem till hyresgästen när man hyr ut i andra hand? Vilka instruktioner är viktiga att lämna? Hur ska flyttstädningen göras? Hur ska trädgården lämnas?