Vad är det viktigaste att tänka på när man hyr ut i andra hand?

Hyreskontraktet

Om hyreskontraktet inte följer hyreslagen eller är bristande så är det du som uthyrare som får problem eller ett ogiltigt kontrakt om ni hamnar i en tvist. Allt börjar och slutar med hyr hyreskontraktet ser ut om det skulle uppstå en tvist mellan dig och din hyresgäst. 

Skriftliga Instruktioner 

Att ge sin hyresgäst skriftliga instruktioner är kritiskt. Även om ni går igenom allt vid tillträdet så är det undertecknade skriftliga instruktioner som gäller för att kunna påvisa att hyresgästen har misskött bostaden eller inte följt dina skötselråd som i sin tur lett till en skada. Mallar för instruktioner går att köpa under "Plustjänster" i din profil. Spara tid och få en snabb start på dina skötselråd. De är på Engelska då majoriteten av de som hyr från företagen är engelskspråkiga. 

Inspektionen

Utan en skriftlig inspektion som både hyresgäst och hyresvärd skriver på så finns det inte underlag om en skada uppstår för att bevisa att det faktiskt var hyresgästen som orsakade skadan.  Inspektionsunderlaget är alltid det dokumentet som används som underlag, samt hyreslagen så klart, om ni hamnar i en tvist.

5 Tips att tänka på när du skriver ett andrahandskontrakt!

5 Tips att tänka på när du skriver ett andrahandskontrakt!

Vad ska man tänka på när man skriver ett uthyrningskontrakt för uthyrning i andra hand? Vad är de vanligaste misstagen efter hyreslagen ändrades för privatägda bostäder 2013?

Inspektion av bostad vid uthyrning

Inspektion av bostad vid uthyrning

Varför är skriftliga inspektioner kritiska när du hyr ut din bostad? Vad händer om det blir en skada och man inte har ett inspektionsprotokoll? Hur ska protokollet skrivas på för att vara giltigt?

Hur bedömer man vad som är onormalt slitage?

Hur bedömer man vad som är onormalt slitage?

 När en hyresgäst flyttar ut så blir det ofta diskussioner om vad som är normalt och vad som är onormalt slitage. Läs vår guide om vad som är normalt vs onormalt slitage efter en andrahandsuthyrning.

Trygghetsförsäkringar när du hyr ut i andra hand?

Trygghetsförsäkringar när du hyr ut i andra hand?

Finns det ett värde att teckna en "trygghetsförsäkring" från en hyresförmedlare? Vad täcker den egentligen? Eller är det som att köpa en dyr "garanti" som när man köper en ny TV som hemförsäkringen redan täcker?

Hemförsäkring när du hyr ut din bostad

Hemförsäkring när du hyr ut din bostad

Vad ska man göra med sin hemförsäkring när man hyr ut sin bostad i andra hand? Behöver man teckna en tilläggsförsäkring? Vad händer med reseförsäkringen som är kopplad till hemförsäkringen?

Hur mycket måste jag städa innan en visning?

Hur mycket måste jag städa innan en visning?

Hur mycket förberedelser krävs för att hyra ut sitt hem i andra hand? Vi har sammanställt en lista på viktigaste punkter att tänka på innan hyresgästen kommer och knackar på dörren.