Vad är det viktigaste att tänka på när man hyr ut i andra hand?

Dagligen får vi frågan: "Vad ska jag tänka på när jag hyr ut?". Det finns 3 kritiska faktorer för att gör din uthyrning i andra hand så trygg som möjligt: hyreskontraktet, skriftliga instruktioner till hyresgästen och den förberedande inflyttinspektionen. 

1. Hyreskontraktet 

Om hyreskontraktet inte följer hyreslagen eller är bristande så är det du som uthyrare som får problem eller ett ogiltigt kontrakt om ni hamnar i en tvist. Allt börjar och slutar med hyr hyreskontraktet ser ut om det skulle uppstå en tvist mellan dig och din hyresgäst.  Mer tips om kontrakt.

2. Skriftliga Instruktioner 

Att ge sin hyresgäst skriftliga instruktioner är kritiskt. Även om ni går igenom allt vid tillträdet så är det undertecknade skriftliga instruktioner som gäller för att kunna påvisa att hyresgästen har misskött bostaden eller inte följt dina skötselråd som i sin tur lett till en skada. Mallar för instruktioner går att köpa under "Plustjänster" i din profil. Spara tid och få en snabb start på dina skötselråd. De är på Engelska då majoriteten av de som hyr från företagen är engelskspråkiga. 

3. Inspektionen

Utan en skriftlig inspektion som både hyresgäst och hyresvärd skriver på så finns det inte underlag om en skada uppstår för att bevisa att det faktiskt var hyresgästen som orsakade skadan.  Inspektionsunderlaget är alltid det dokumentet som används som underlag, samt hyreslagen så klart, om ni hamnar i en tvist. Läs mer om när och hur inspektioner ska göras här