Olika hyresnivåer på hyresmarknaden

Finns det kostnadsfria hyresförmedlingar?

Dagligen så får vi samtal gällande våra hyresnivåer. De är nästan alltid lägre hos oss än hos andra aktörer. Många blir oroliga och undrar varför. Svaret är enkelt: vi gör inga påslag på hyresnivåer för att bedriva vår verksamhet. Tyvärr så har många aktörer valt en affärsmodell där de erbjuder "gratistjänster" till både uthyrare och bostadssökande men lägger på 15-30% på hyran för att bedriva sin verksamhet. Tråkig utveckling tycker vi för ett antal anledningar:

1. Modellen trissar upp redan höga hyresnivåer.

Vi som registrerade hyresmäklare ska inte bidra till hyressättningar på marknaden och framförallt inte trissa upp hyror. Detta stänger även ute ännu fler från en redan utmanande marknad. 

2. Varken uthyraren eller den bostadssökande får valuta för sina pengar.

Om en bostad på 2 rum och kök hyrs ut för SEK 15.000 hos oss och för SEK 18.000 på en annan site, har båda parter fått tjänster för SEK 3.000/månad? Den som hyr ut får gå ner i hyra och får mindre ut för sin investering samt den som hyr får betala en förhöjd hyra. Vem är vinnaren? Hyresförmedlaren och ingen annan.

3. Vi ser tydliga problem med denna modell hyreslagsmässigt.

Modellen fungerar så att uthyraren hyr ut sin bostad till hyresförmedlaren som sedan hyr vidare den till den bostadssökande. Problemet uppstår då hyresförmedlaren är en näringsidkare och omfattas av en annan del av hyreslagen än vad privatpersonen som hyr ut (såvida det inte är en hyresrätt som hyrs ut).  Därmed så är det olika uppsägningsperioder för de 3 olika parterna vilket bäddar för en tvist. Utöver det så undrar vi vems intressen hyresförmedlaren värnar om? Troligen enbart sina egna i en sådan uthyrning där de agerar både hyresvärd och hyresgäst.

Självklart jobbar inte vi gratis men vi tror på transparenta tjänster. Vi anser att det finns ett bättre alternativ. Vi står fast vid vår modell där alla parter enbart betalar för de tjänster som de faktiskt vill köpa. Vi har en tillit till att marknaden faktiskt värderar en mäklares kompetens och erfarenhet i en uthyrningsprocess och villigt betalar för den. Vi tror att marknaden uppskattar transparens och val.