Vanliga Frågor vid Uthyrning i Andra Hand

Varför kan jag annonsera gratis på Residensportalen?

Tack vare vår långa närvaro (sedan 2003) och samarbeten med stora företag och relocationbolag, kan vi erbjuda kostnadsfri annonsering. Vi tar inte extra betalt från din hyra. Istället betalar våra bästa bostadssökande för att använda vårt IT-verktyg. Vi erbjuder också tilläggstjänster om du behöver extra hjälp.

Erbjuder ni trygghetsförsäkringar?

Nej. Din hemförsäkring täcker vanligtvis din uthyrning. Många sajter erbjuder extra försäkringar på grund av partnerskap och kick-backs med försäkringsbolag. Läs mer om hemförsäkring och trygghetsförsäkringar

Syns min bostad för alla på nätet?

Nej, du väljer själv vilka bostadssökande som ska se din annons. Residensportalen är kända för att respektera sekretess och din bostad kommer endast att visas med kontaktuppgifter för de registrerade bostadssökande som du har godkänt. Informationen som visas om din bostad att vara begränsad, fullständig adress kommer ej att synas. Dina kontaktuppgifter visas aldrig för icke registrerade användare eller de som inte matchar dina kriterier. Vår primära marknad av bostadssökande är HR-avdelningar och relocation bolag som vi jobbar dagligen med.  

Kan jag marknadsföra till både privatpersoner och företag?

Ja, ni bestämmer vem ni hyr ut ert hem till. Ni kan välja att enbart marknadsföra ert hem till företag eller till både företag och privatpersoner. Om ni bara vill hyra ut till företag så kan ni välja att bara klicka i den boxen. Då kan ni enbart bli kontaktade av de som söker en företagsbostad. Om ni är öppna för både och så klickar ni i "alla" i formuläret. Vi har tex många välkända företag med konton hos oss som söker efter privatbostäder till sina anställda för att de inte skriver på avtalet men hjälper dem att hitta en bostad. Om er förening enbart accepterar juridisk person så sätt "alla" som möjliga hyresgäster så att ni inte missar alla bra företagssökande som kan skriva på som privatpersoner. Dock så bör det stå tydligt i din annons att föreningen ej accepterar juridisk person så att det är tydligt för våra sökande. 

Glömt användarnamn och lösenord?

Under varje ställe där det går att logga in finns en länk för att hämta inloggningsuppgifter. Ditt användarnamn är email adressen du registrerade med och nytt lösenord kan du be om. Du kan även alltid e-maila oss så hjälper vi dig gärna med nytt lösenord.

Hur lång tid tar det att aktivera min annons?

Din annons aktiveras inom 48 timmar om den är godkänd som upplagd. Vi granskar alla annonser som läggs ut på vår sida och hyrs ut i andra hand. Vi kontrollerar även ägande. 

Hur snabbt får jag min bostad uthyrd?

Det varierar, men flexibilitet och rätt pris ökar dina chanser. Genom att kryssa i "flexibel" på t.ex. möblemang ökar ni era chanser till en snabb uthyrning. En fel satt hyresnivå är den vanligaste anledning till att det blir svårare att hitta en hyresgäst, på denna sida har vi färsk statistik på Stor-Stockholms AVSLUTADE förmedlingar, alltså inte vad som annonserats. Du är även välkommen att ringa oss för statistik för just ditt område om det saknas på hemsidan. 

Vem ser mina kontaktuppgifter?

Bara betalande och registrerade användare som matchar dina kriterier.

Varför syns inte mina bilder?

Kontrollera bildformatet. Vår sida accepterar JPG. Bilder över 10MB eller i HEIC-format måste konverteras.

Hur skiljer sig Residensportalen från andra hyresförmedlare av bostäder i andra hand?

Vi erbjuder flexibel hyresförmedling, kvalitativa verktyg, och transparenta priser utan dolda avgifter.  Vi gör inte påslag på hyror för att täcka våra kostnader. Du köper enbart tjänster för uthyrning i andra hand om du värderar dem. Vi har byggt upp ett varumärke som är synonymt med kvalité, integritet och effektivitet och vår erfarenhet bygger på kunskap från företagsmarknaden där vi idag är en av de större hyresförmedlarna. Mer om oss och vår historia!

Förmedlar ni endast bostäder i Stockholm?

Vi förmedlar bostäder i hela Sverige och har stora företag som söker bostäder i Malmö, Lund, Göteborg, Helsingborg, Luleå etc.  Dock så är det bara i Stockholm som vi har ett fysiskt kontor.  Vi har förmedlat tusentals hyreslägenheter i Malmö, Göteborg, Lund, Helsingborg och resten av Sverige. Vi erbjuder även Plustjänster till hyresvärdar utanför Stockholm, så som kontraktsskrivning och instruktionsmallar

Kan ni hantera hela uthyrningen åt mig?

Ja, i Stockholm erbjuder vi en Premiumtjänst.

Varför bör jag inte skapa mitt eget hyreskontrakt?

För att hyreslagen är mer komplex än vad du tror. Sedan den ändrades 2013 så gäller det att hålla tungan rätt i mun, även för oss experter. Den bygger på olika konditioner och det är lätt att skriva fel. Gissningsvis så är din bostad inte bara din största investering men även ditt trygga hem så fall inte på mållinjen efter att du har hittat en bra hyresgäst. Vi har blivit kontaktade av så många hyresvärdar som kommer till oss efter att det har gått snett med ett hemma snickrat andrahandskontrakt. Resultaten är oftast dyra och har medfört otrolig stress. De vanligaste orden vi hör är "men jag laddade ner en mall från nätet". Mer information om hyresavtal

Måste jag skatta för min hyresinkomst?

Ja, det är en beskattningsbar inkomst av kapital. Ta kontakt med Skatteverket som kan ge er bra vägledning om hur ni skall ta upp inkomsten i er deklaration. Vi har även en bra artikel om allt man ska tänka på gällande SKATTEFRÅGOR VID UTHYRNING.

Hur hanterar jag överlämnandet av mitt hem?

Korrekta kontrakt, grundlig inspektion och skriftliga instruktioner är avgörande. 

Hur beräknar jag en rimlig hyra vid uthyrning?

När du planerar att hyra ut din bostad, är det viktigt att förstå reglerna kring hur hyran bestäms. Låt oss bryta ner det för dig.

Grundläggande riktlinjer för privatägda bostäder:

  • Hyresavtalens Flexibilitet: För privatägda bostadsrätter, ägarlägenheter och villor kan hyresvärd och hyresgäst fritt överenskomma om hyran.
  • Överenskommen hyra: Om den fastställda hyran avsevärt överstiger den sammanlagda kapital- och driftskostnaden kan hyresgästen begära en hyresjustering genom hyresnämnden.
  • Kapitalkostnadsberäkning: Beräkning baseras på en rimlig avkastningsränta av bostadens marknadsvärde, oberoende av eventuella lån på bostaden.

Hur beräknas hyran?
För en bostadsrätt värd tre miljoner kr:

  • Avgift till bostadsrättsföreningen: 1 900 kr/månad
  • Skälig avkastningsränta (fyra procent): (3 000 000 * 0,04)/12 = 10 000 kr
  • Total månadshyra: 11 900 kr

Särskilda regler för uthyrning av hyresrätter:

  • Hyran bör inte överstiga den ursprungliga hyran betalad till fastighetsägaren.
  • För möblerade bostäder godkänner hyresnämnden oftast ett tillägg på 10-15% beroende på möblemangets värde.

 

Ändringar i lagstiftningen:
Från och med 1 oktober 2019 har reglerna för uthyrning av hyresrätter och vissa privatägda bostäder skärpts. Uthyrning utan tillstånd kan resultera i omedelbar förverkande av hyresrätten.

Ytterligare resurser:
Besök vår hyreskalkylator för att jämföra med andra hyror. För mer detaljerad information om lagändringar, klicka här.

 

Tips för att marknadsföra sitt hem för en uthyrning i andra hand

Tips för att marknadsföra sitt hem för en uthyrning i andra hand

Vi har samlat vår erfarenhet för hur man visar ett hem bäst inför en uthyrning och hur man hittar lämpligast hyresgäst. 

Hur mycket måste jag städa innan en visning?

Hur mycket måste jag städa innan en visning?

Hur mycket förberedelser krävs för att hyra ut sitt hem i andra hand? Vi har sammanställt en lista på viktigaste punkter att tänka på innan hyresgästen kommer och knackar på dörren. 

Hyresstatistik & Trender på Andrahandsmarknaden 2023

Hyresstatistik & Trender på Andrahandsmarknaden 2023

Hur ser priserna ut på uthyrningsmarknaden 2022 i Stor-Stockholmsområdet? Vilka trender ser vi på hyresmarknaden för uthyrare som förmedlar till företag? Denna sektion uppdateras med realtid information på hur det ser ut på uthyrningsmarknaden.