Vanliga frågor när man hyr ut en villa, hyresrätt eller bostadsrätt i andra hand

Hur kan det vara kostnadsfritt för mig att annonsera och hitta en hyresgäst på Residensportalen?

Därför att vi är så inarbetade hos de stora företagen, relocationbolag och på söksidan efter att ha varit verksamma sedan 2003 att vi kan erbjuda dig det. Därför lägger vi inte på hyror eller tar en del av din hyresintäkt. Vi har de bästa bostadssökande på marknaden som abonnerar på att använda vårt IT verktyg och betalar för det. Sedan erbjuder vi även Plustjänster till dig som hyr ut och vill ha extra hjälp. 

Erbjuder ni trygghetsförsäkringar?

Nej, för det behövs inte. Din hemförsäkring täcker din uthyrning när du hyr en privatägd bostad eller hyresrätt. Vissa internetsajter erbjuder "trygghetsförsäkringar" som ett tillval för att de har samarbeten med diverse försäkringsbolag. Det är lika med biluthyrare som säljer tilläggsförsäkringar som ditt kort eller hemförsäkring redan täcker. Det finns mer information om vad man ska tänka på med sin hemförsäkring när man hyr ut i artikel biblioteket längst ner på denna sida. 

Kommer min bostad att ligga öppen och tillgänglig för alla på internet?

Nej, du väljer själv vilka bostadssökande som ska se din annons. Residensportalen är kända för att respektera sekretess och din bostad kommer endast att visas med kontaktuppgifter för de registrerade bostadssökande som du har godkänt. Informationen som visas om din bostad att vara begränsad, fullständig adress kommer ej att synas. Dina kontaktuppgifter visas aldrig för icke registrerade användare eller de som inte matchar dina kriterier. Vår primära marknad av bostadssökande är HR-avdelningar och relocation bolag som vi jobbar dagligen med. 

Kommer jag att kunna marknadsföra min bostad till både privatpersoner och företag?

Ja, ni bestämmer vem ni hyr ut ert hem till. Ni kan välja att enbart marknadsföra ert hem till företag eller till både företag och privatpersoner. Om ni bara vill hyra ut till företag så kan ni välja att bara klicka i den boxen. Då kan ni enbart bli kontaktade av de som söker en företagsbostad. Om ni är öppna för både och så klickar ni i "alla" i formuläret. Vi har tex många välkända företag med konton hos oss som söker efter privatbostäder till sina anställda för att de inte skriver på avtalet men hjälper dem att hitta en bostad. Om er förening enbart accepterar juridisk person så sätt "alla" som möjliga hyresgäster så att ni inte missar alla bra företagssökande som kan skriva på som privatpersoner. Dock så bör det stå tydligt i din annons att föreningen ej accepterar juridisk person så att det är tydligt för våra sökande. 

Hur väljer jag vilka kategorier som ska se min annons?

Genom att logga in, tryck på "Bostäder" och öppna din annons i redigeringsläge. Där kan du välja vilka kategorier av bostadssökande som ska se din annons. Du kan välja företag, privatpersoner eller båda kategorier.

Jag har glömt mitt användarnamn och lösenord, hur löser jag det?

Under varje ställe där det går att logga in finns en länk för att hämta inloggningsuppgifter. Ditt användarnamn är email adressen du registrerade med och nytt lösenord kan du be om. Du kan även alltid e-maila oss så hjälper vi dig gärna med nytt lösenord.

Hur länge dröjer det innan min annons är aktiverad?

Din annons aktiveras inom 48 timmar om den är godkänd som upplagd. Vi granskar alla annonser som läggs ut på vår sida och hyrs ut i andra hand. 

Hur lång tid tar det innan jag får min bostad uthyrd i andra hand?

Som med all marknadsföring är det många faktorer som spelar in.  Hur lång tid det tar beror på antalet sökande för ögonblicket, läget på er bostad samt hyresnivå. Det kan ta allt från ett par timmar till några månader att hitta rätt hyresgäst. Den viktigaste faktorn för att er bostad ska bli uthyrd så snabbt som möjligt är er flexibilitet. Genom att kryssa i "flexibel" på t.ex. möblemang ökar ni era chanser till en snabb uthyrning. Vi har många bra tips som kan hjälpa er att öka era chanser till en snabb och trygg under vårt artikel bibliotek längst ner på denna sida för dig som ska hyra ut i andra hand. En fel satt hyresnivå är den vanligaste anledning till att det blir svårare att hitta en hyresgäst, på denna sida har vi färsk statistik på Stor-Stockholms AVSLUTADE förmedlingar, alltså inte vad som annonserats. Du är även välkommen att ringa oss för statistik för just ditt område om det saknas på hemsidan. 

Kan alla se mina kontaktuppgifter?

De som söker bostad kan ej kontakta er utan att vara registrerade och betalande användare på Residensportalen samt matcha era kriterier. Din annons syns utan adress och kontaktuppgifter för icke registrerade och betalande hyresgäster. Dina kontaktuppgifter syns enbart för registrerade hyresgäster som har ett konto hos oss och som även matchar dina kriterier. 

Varför bifogas ej mina bilder i annonsen?

 Vårt system tar emot JPG format. Ifall du har tagit bilder på din iphone måste dessa konverteras från HEIC till JPG. Detta kan du göra genom att öppna bilden på datorn, trycka på fil högst upp i menyn på datorn, och sedan export. Det kommer sedan komma olika format val där du kan välja JPG. En annan lösning är att döpa om filen till filnamn.jpg så kommer din dator automatiskt förstå att filen ska bytas från HEIC till JPG.

Vissa bilder kan vara i för hög kvalité för hemsidan och blir därför ej bifogade. Vår hemsida tillåter ej bilder över 10MB. Detta kan lösas genom att öppna bilden, trycka på fil högst upp i menyn på datorn och sedan export. Det kommer komma upp en flik där det står kvalité, minska kvalitén för att ändra storleken på filen.

Om du har en planritning i PDF så exporterar du den till en JPG. PDFer går ej att ladda upp. 

Hur skiljer sig Residensportalen från andra hyresförmedlare av bostäder i andra hand?

Vi erbjuder hyresförmedling på dina villkor. Vill man få mycket hjälp så kan man få det och man kan även annonsera sin bostad kostnadsfritt och sköta hyresförmedlingen själv. Vårt IT-verktyg är ett av de mest avancerade och användarvänligt på marknaden vilket ger uthyrare en överskådlig och enkel bild av vad som händer med uthyrningen hela vägen. Vi är raka i vår affärsmodell och kör inte med dolda kostnader. Vi gör inte påslag på hyror för att täcka våra kostnader. Du köper enbart tjänster för uthyrning i andra hand om du värderar dem. Vi har byggt upp ett varumärke som är synonymt med kvalité, integritet och effektivitet och vår erfarenhet bygger på kunskap från företagsmarknaden där vi idag är en av de större hyresförmedlarna. Mer om oss och vår historia!

Förmedlar ni endast bostäder i Stockholm?

Vi förmedlar bostäder i hela Sverige och har stora företag som söker bostäder i Malmö, Lund, Göteborg, Helsingborg, Luleå etc.  Dock så är det bara i Stockholm som vi har ett fysiskt kontor.  Vi har förmedlat tusentals hyreslägenheter i Malmö, Göteborg, Lund, Helsingborg och resten av Sverige. Vi erbjuder även Plustjänster till hyresvärdar utanför Stockholm, så som kontraktsskrivning och instruktionsmallar. 

Kan ni hantera hela uthyrningen åt mig?

Vi har en Premiumtjänst för uthyrare i Stockholm. Då jobbar vi aktivt för att hitta rätt hyresgäst åt dig.  Din bostad kommer då synas längst upp i alla söklistor och diskuteras dagligen med de stora bolagen samt relocationföretag som vi är i regelbunden kontakt gällande våra Premium bostäder.  Vi koordinerar visningar för Premium bostäder, skriver och förhandlar hyreskontraktet samt hanterar inspektionen innan och håller i tillträdet. Premium bostäder har tillgång till vår rådgivning under hela uthyrningsperioden samt omfattas av vår mäklarförsäkring.   Kostnad: En fast start-avgift på SEK 5.000 betalas vid uppdragets början och resterande arvode på 1 månadshyra inklusive moms för lägenheter (1.5 månadshyra för hus) betalas vid tillträde. Startavgiften ger dig en video och en kontraktsskrivning även om ni skulle hitta en hyresgäst via andra kanaler. 

Varför ska jag inte skriva mitt andrahandskontrakt själv?

För att hyreslagen är mer komplex än vad du tror. Sedan den ändrades 2013 så gäller det att hålla tungan rätt i mun, även för oss experter. Den bygger på olika konditioner och det är lätt att skriva fel. Gissningsvis så är din bostad inte bara din största investering men även ditt trygga hem så fall inte på mållinjen efter att du har hittat en bra hyresgäst. Vi har blivit kontaktade av så många hyresvärdar som kommer till oss efter att det har gått snett med ett hemma snickrat andrahandskontrakt. Resultaten är oftast dyra och har medfört otrolig stress. De vanligaste orden vi hör är "men jag laddade ner en mall från nätet". Mer information om hyresavtal

Måste jag skatta för min hyresinkomst när jag hyr ut?

Ja, det är en beskattningsbar inkomst av kapital. Ta kontakt med Skatteverket som kan ge er bra vägledning om hur ni skall ta upp inkomsten i er deklaration. Vi har även en bra artikel om allt man ska tänka på gällande SKATTEFRÅGOR VID UTHYRNING.

Hur ska jag lämna över mitt hem och inventarier?

När du hyr ut så är det viktigt att du har ett korrekt andrahandskontrakt, en gedigen inspektion av bostaden samt skriftliga instruktioner. I vår kunskapsbank så har vi bra information om hur man gör sin egen inspektion (om ni bor i Stockholm så kan tjänsten även köpas) och lämnar över vattentäta instruktioner till hyresgästen. 

Hur mycket kan jag ta ut i hyra när jag hyr ut?

För privatägda (ej ägda av juridisk person) bostadsrätter, ägarlägenheter och villor så är parterna är fria att komma överens om hyrans storlek. Om den överenskomna hyran påtagligt överstiger kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden, ska hyresnämnden på ansökan av hyresgästen sätta ned den. Hyresvärden har inte rätt att få hyran höjd av hyresnämnden. Kapitalkostnaden beräknas som en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Om bostaden nyligen köpts kan köpeskillingen ge en god indikation om marknadsvärdet. Ett riktvärde för avkastningsräntan är att fyra procent för närvarande är en acceptabel nivå. Beräkningen är inte kopplad till hyresvärdens faktiska lånekostnader. Frågan om bostaden är belånad eller inte saknar därför betydelse för hur hög hyra som får tas ut. Dock så ser vi att denna uträkning ligger cirka 20% över de hyresnivåer som blir uthyrda. Med andra ord så har inte marknaden riktigt hunnit ikapp lagen.

Med driftskostnaden avses kostnader som uthyraren har för att inneha bostaden i det skick den hyrs ut. Sådana kostnader kan t.ex. vara avgift till bostadsrättsförening, slitage av möbler eller kostnader för el och bredband. Det är de faktiska kostnaderna som ska ersättas.

Exempel: En bostadsrättslägenhet som är värd tre miljoner kr hyrs ut i andra hand. Avgiften till föreningen är 1 900 kr per månad. Med en skälig avkastningsränta om fyra procent ger det följande kostnader för hyresvärden per månad.
(3 000 000*0,04)/12 + 1 900 = 11 900 kr

Om hyran bestämts till 10 000 kr per månad, har hyresvärden ingen möjlighet att begära höjning hos hyresnämnden. Om hyran i stället bestämts till 13 000 kr, kan hyresgästen begära en sänkning av hyran hos hyresnämnden. Hyresnämnden ska då sänka hyran i den mån den påtagligt överstiger 11 900 kr. De medarbetare på Residensportalen som arbetar med hyresförmedling är registrerade hyresmäklare och lyder under fastighetsmäklarlagen. De får inte rådgöra eller ge förslag på hyresnivå.

För uthyrning av hyresrätter får du i princip inte ta högre hyra än den hyra som betalas till hyresvärden. Om bostaden hyrs ut möblerad godkänns ett påslag som är beroende av hur värdefullt möblemanget är. Normalt godkänner hyresnämnden ett tillägg på månadshyran om 10-15 % för möblerna. Mer att läsa om lagen här. Se vår hyreskalkylator för att se vad andra tar i hyra! Per 1 oktober 2019 så har reglerna skärpts avsevärt när det gäller uthyrning av hyresrätter och de typ av privatägda bostäder som omfattas av lagen för uthyrning av hyresrätt. Om en hyresrättsinnehavareN ej har tillstånd att hyra ut så riskerar du att förverka din hyresrätt omedelbart. Innan denna lag så fick du en varning och möjlighet att rätta till. Nu kan fastighetsägaren återta hyresrätten omedelbart. Om du har en hyresrätt och inte tar du en skälig hyra så tillåter lagen dig att bli polisanmäld med möjlig fängelsedom. Mer om nya lagen här. 

Tips för att marknadsföra sitt hem för en uthyrning i andra hand

Tips för att marknadsföra sitt hem för en uthyrning i andra hand

Vi har samlat vår erfarenhet för hur man visar ett hem bäst inför en uthyrning och hur man hittar lämpligast hyresgäst. 

Hur mycket måste jag städa innan en visning?

Hur mycket måste jag städa innan en visning?

Hur mycket förberedelser krävs för att hyra ut sitt hem i andra hand? Vi har sammanställt en lista på viktigaste punkter att tänka på innan hyresgästen kommer och knackar på dörren. 

Hyresstatistik & Trender på Andrahandsmarknaden 2022

Hyresstatistik & Trender på Andrahandsmarknaden 2022

Hur ser priserna ut på uthyrningsmarknaden 2022 i Stor-Stockholmsområdet? Vilka trender ser vi på hyresmarknaden för uthyrare som förmedlar till företag? Denna sektion uppdateras med realtid information på hur det ser ut på uthyrningsmarknaden.