Hur sker beskattning på en uthyrning av bostadsrätt, hyresrätt eller villa i andra hand? Det varierar beroende på en hel del faktorer. Precis som hyreslagen skiljer sig beroende på omständigheter så gör även beskattning det när man hyr ut i andra hand. Vi har sammanställt de vanligaste frågorna och hänvisar till Skatteverket eller skattejurist för mer komplexa situationer.
Ja, eftersom de är verksamheter som tar en del av hyran och hanterar den åt dig så har de rapporteringsplikt till Skatteverket. (DAC 7) Residensportalen har EJ rapporteringsplikt då vi inte står på avtal eller tar en del av din hyra.
När du hyr ut ditt småhus, din ägarlägenhet, din bostadsrätt eller din hyresrätt med överskott, ska du redovisa överskottet som inkomst av kapital. Skatten är 30%. Det gäller om du enbart hyr ut en fastighet. Hyr du ut fler fastigheter så betraktas du som näringsidkare och då ser det annorlunda ut.
Överskottet beräknas på olika sätt beroende på vilken typ av uthyrning du har. Du får göra ett schablonavdrag oavsett bostadstyp. Schablonavdraget är SEK 40.000 per bostad och år. Det har ingen betydelse hur många som äger bostaden.
Skatteverkets direktiv om beskattning på uthyrning av bostadsrätt skiljer beroende på hur länge du hyr ut och under vilka premisser. Pga uthyrningar som sker i hotell verksamhetsformer som AirBnb så har reglerna stramats åt något.
Skatteverkets direktiv skiljer sig även på hyresrätter beroende på vilka premisser du hyr ut din hyresrätt. Samma situation för hyresrätter, regelverket skiljer sig beroende på om du hyr ut på lång tid till en hyresgäst eller i så kallad hotellverksamhet till flera olika hyresgäster.
Tyvärr så försvinner schablonavdraget då och du får betala högre skatt för din uthyrning än om du skulle hyra ut till ett bolag som du inte är involverad i. Den här typ av uthyrning är den som är minst fördelaktig för dig, skattemässigt. För övrigt så rekommenderar vi inte att hyra ut till sin arbetsgivare då det också kan bli knepigt om ni hamnar i en tvist.
Per information från SKV så har våra jurister tolkat det som att du inte kan göra avdrag om du inte har varit delaktig i uthyrningen (tex: gjort bostaden redo för uthyrning, visat den, ombesörjt nyckelöverlämning etc) för den delen av hyran som du har förlorat till hyresförmedlaren. Med andra ord så betalar du skatt även på det beloppet som hyresförmedlaren behåller av din hyra då SKV betraktar denna modell som en variant där du inte är delaktig i den uthyrning. Bevisbördan handlar då oftast om hur hyresbetalningarna överförs. Om den går via hyresförmedlaren så anses du inte delaktig. Inte heller så fördelaktigt för dig som uthyrare. Inget som du påverkas av om du hyr ut via Residensportalen men något du bör titta på om du funderar på andra modeller.
Om du hyr ut till flera olika hyresgäster mer än sammanlagt 16 veckor på ett år så blir uthyrningen momspliktig för din uthyrning. Annars ska du inte lägga på moms på din hyra.
Residensportalen rådgör inte i enskilda skattefrågor utan ovan är en sammanställning av information och tolkning av vår skattejurist, för mer information om beskattning på uthyrning i andra hand hittar du hos Skatteverket.
Vad gäller egentligen för uthyrning av bostäder i andra hand? Hur har den nya lagen som trädde i kraft 2013 ändrat både lagen och marknaden?
Vad förväntas, inventariemässigt, av ett möblerat boende när man hyr ut i andra hand? Vad ska ingå?
Vad ska man tänka på när man skriver ett uthyrningskontrakt för uthyrning i andra hand? Vad är de vanligaste misstagen efter hyreslagen ändrades för privatägda bostäder 2013?
Vad ska man göra med sin hemförsäkring när man hyr ut sin bostad i andra hand? Behöver man teckna en tilläggsförsäkring? Vad händer med reseförsäkringen som är kopplad till hemförsäkringen?
När en hyresgäst flyttar ut så blir det ofta diskussioner om vad som är normalt och vad som är onormalt slitage. Läs vår guide om vad som är normalt vs onormalt slitage efter en andrahandsuthyrning.
Är hyreslagen densamma för företag och privatpersoner? Vad är fördelen med att hyra ut till företag? Bör jag vara öppen för att hyra ut till en privatperson och vad gäller i så fall? Läs mer om hur marknaden ser ut och vad du bör tänka på.